Fietsplan

Ga jij iedere dag op de fiets naar je werk? Dan is het fietsplan zeker iets voor jou. Met het fietsplan is het mogelijk om fiscaal voordelig in samenwerking met je werkgever een nieuwe fiets te kopen. Een regeling die zowel voor de werknemer als de werkgever aantrekkelijk is, want alle aanschafkosten zijn namelijk aftrekbaar van de winst en de werknemer met een fiets van de zaak hoeft geen of weinig loonbelasting te betalen.   Schenken, lenen of voorfinancieren.Er zijn drie verschillende mogelijkheden om van je werkgever een nieuwe fiets te krijgen. Hij kan worden geschonken, hij kan ter beschikking worden gesteld en hij kan worden voorgefinancierd. 

Word je fiets geschonken door je werkgever dan betaal jij eenmalig een fiscale bijtelling van 68 euro. Je werkgever mag een keer in de 3 jaar een nieuwe fiets aan zijn werknemer schenken. Wordt de fiets ter beschikking gesteld, dan blijft de fiets eigendom van je werkgever en betaal jij niets. Wanneer je fiets voorgefinancierd wordt door je werkgever betaal jij de fiets af. Dit kan door inhouding op het brutoloon of het inleveren van overuren en vakantiedagen. De laatste manier is de meest voorkomende manier en wordt al door veel bedrijven gedaan. Het voordeel voor de werknemer is dan het belastingvoordeel wat je hebt omdat het geld van je brutoloon wordt gehaald.

1. De werknemer / medewerker koopt de fiets bij Fietsmaster en betaalt deze. De fiets wordt vervolgens volgens afspraak geleverd. Zonder wachttijd. De factuur wordt ingeleverd bij de werkgever, waarna de werkgever het belastingvoordeel kan verrekenen met de Belastingdienst. 2. De werknemer / medewerker bestelt de fiets bij Fietsmaster, waarna de factuur door Fietsmaster aan de werkgever wordt gestuurd. Na volledige ontvangst van de betaling, neemt Fietsmaster contact op met de werknemer / medewerker en worden afspraken gemaakt over de levering van de nieuwe fiets. 3. De werknemer / medewerker koopt de fiets bij Fietsmaster via Bedrijfsfietsen Nederland & NFP. Deze bedrijven werken met formulieren, die te verkrijgen zijn bij uw werkgever. De aanschafprijs wordt vermeerderd met de geldende vergoeding voor de tussenpersoon. Na volledige ontvangst van de betaling, neemt Fietsmaster contact op met de werknemer / medewerker en worden afspraken gemaakt over de levering van de nieuwe fiets.

Wat is het voordeel om een fiets aan te schaffen via een fietsplan? Het kopen van een fiets via een fietsplan levert je als werknemer fiscaal voordeel op. Het aankoopbedrag van de fiets mag je namelijk van je brutosalaris aftrekken waardoor er een lager brutosalaris ontstaat. Loonbelasting wordt altijd over je brutosalaris berekend en aangezien je door het fietsplan een lager brutosalaris hebt hoef je minder loonbelasting te betalen en dat levert je dus geld op.

Kom ik in aanmerking voor een fietsplan? In principe komt iedereen in aanmerking voor een fietsplan. Tenminste als je werkgever dit fietsplan aan haar werknemers aanbiedt. Daarnaast moet je vaak aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een voorwaarde is dat de fiets ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor minstens de helft van de werkdagen. Daarnaast kan de fiets ook voor privé gelegenheden worden gebruikt.
  • Iedereen die van plan is om op de fiets te gaan of al regelmatig op de fiets naar het werk gaat kan meedoen met het fietsplan. Dit geldt ook voor mensen die meer dan 15 km van het werk af wonen.
  • Er is zelfs een mogelijkheid om meerdere keren een fiets aan te schaffen. Dit kan per drie jaar, waarbij de ingangsdatum bepalend is voor het berekenen van de precieze drie jaar. Voorbeeld, een fiets is aangeschaft op 1 september 2012, de eerst volgende datum voor een nieuwe fiets is dan 1 september 2015.

Let op! Voor Nationale Fiets Projecten & Bedrijfsfietsen NL gelden er andere prijzen, dan de prijzen op de website. Vraag naar de mogelijkheden.